Снимка: pixabay.com

Управата на северната белгийска провинция Фландрия забравила да промени часовниците при преминаването от лятно към зимно време вчера. Това пишат местните медии, които се позовават на сигнали на граждани, лутащи се по неосветеното околовръстно на столицата Брюксел.

Още по темата

“По наша информация изглежда, че Регион Фландрия е забравил да премине към зимно време”, пише ежедневникът “Дернер йоре”.

В Белгия, където магистралите се осветяват през тъмната част от денонощието, шофьорите са свикнали на лампите и управлението ги затруднява, ако те не са включени.

Осветлението се управлява автоматично и водачите забелязали, че вместо в 18 ч. вечерта, то се включило чак в 19 ч., когато било отдавна тъмно.

Според пресата вината е на областната управа, която е пропуснала преминаването от лятното към зимно време в 3 ч. сутринта вчера.

Междувременно днес в австрийския град Грац транспортните министри от ЕС ще обсъждат предложената от Европейската комисия отмяна на преместването на часовниците два пъти годишно.

Австрийското председателство на ЕС търси компромис, след като се оказа, че страните от Бенелюкс предпочитат да не се бърза с решението. Европейската комисия предложи всяка държава сама да реши към коя от трите часови зони в ЕС да се върже, като отпадне само въртенето на стрелките.

От проучване на Брюксел става ясно, че мненията за запазване само на зимното или само на лятното време в ЕС, се разминават. Северните страни предпочитат да останат постоянно на зимното, докато южните предпочитат лятното.

Онлайн допитване, организирано от българското правителство показа, че българите намират за по-удачно у нас за постоянно да се премине към лятното часово време. 51% от около 17 000 участвали са предпочели лятното часово време, а 38 на сто - зимното.

Еврокомисията иска държавите да оформят позиция до края на годината, за да може отмяната на сезонното време да влезе в сила от следващата пролет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase