Снимка: pixabay.com

В неделя в 4 часа сутринта местим стрелките 1 час назад и ще се върнем към стандартното астрономическо време, което се нарича още и зимно. Това обаче ще стане на фона на почти летни жеги, пише "24 часа".

И в неделя, и в понеделник максималните температури ще са между 22 и 27 градуса. Това е с 8 градуса повече от средните температури за края на октомври, съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков. Тези температури били близо до историческите рекорди за последните дни на октомври.

Още по темата

“Смяната на времето нарушава биологичния часовник на човека. Необходими са между една и две седмици за адаптация на организма”, обясни пък д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ в София.

Най-тежко понасят промяната децата и възрастните хора с хронични сърдечни болести. Нарушава се сънят, а това може да доведе до стрес, умора и депресия.

Има повишен риск за отключване на психични заболявания, каза още д-р Георгиев.

Според него, за да преодолеем по-лесно неприятните последици от смяната на стрелките, е добре по възможност да отложим ангажиментите поне първите 1-2 дни, да си осигурим повече време за почивка, като е подходящо да ставаме по новото часово време и да лягаме по старото.

Като цяло е добре да увеличим с час съня си. По-лесно ще преодолеем прехода с витамин C.

Страната ни да приеме зимното часово време за постоянно, искат 48% от българите, а лятното предпочитат 32%. Това показват данни от национално представително проучване на “Екзакта Рисърч Груп”, проведено от 28 септември до 5 октомври с 1000 пълнолетни българи в 92 населени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase