Pixabay

На 28 октомври страната ни ще премине от лятно към зимно (астрономическо) часово време. Това означава, че е необходимо да върнем стрелките на часовниците с час назад. Дебатът за това дали е добре да продължаваме да правим сезонните промени разраства, като повечето българи искат да остане лятното време. 

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици. Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.
 
"Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така“, коментира Тил Рьоненбърг от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен.
 
Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс – както физически, така и психически. В повечето случаи се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие, дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.
 
Кои са най-рисковите групи?
 
Децата, възрастните и хората с хронични заболявания са най-засегнатите от смяната на времето. Според специалистите, на тях им трябва поне месец, за да си възвърнат нормалния ритъм на живот. Особено при пенсионерите, могат да се наблюдават смущения в работата на сърдечната система.
 
Младите хора до 35-годишна възраст, които имат по-леко ежедневие и не работят под стрес, ще се нагодят най-лесно, категорични са медиците.
 
Още за смяната на времето и отражението му върху организма четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase