Архив: Reuters

Българите остават сред най-големите еврооптимисти, показва проучване на Европейската комисия, направено в 28-те страни членки.

56 на сто от анкетираните българи вярват в ЕС, докато 28% го намират за грешка. Това нарежда България на пето място по доверие в Европейския съюз, веднага след Литва, Португалия, Дания и Люксембург. На другия край са гърците, където само 1 от трима подкрепя Съюза.

България е и единствената европейска държава, в която нагласите към ЕС не са мръднали ни на йота, за разлика от Унгария, Словакия и Белгия, където подкрепящите европейската идея вече са малцинство.

Изследването, което се публикува днес, е направено в средата на Българското председателство - през март.
61% от запитаните българи вярват в светлото бъдеще на ЕС, а 29 на сто го виждат в черни краски. 40 на сто от анкетираните сънародници смятат, че гласът им се чува в Брюксел, но 46 процента намират, че столицата на Европа е твърде далеч.

Половината от българите смятат, че ще са по-добре без еврото, като само 35 на сто откриват ползи от общата европейска валута. Прави впечатление, че от страните, които не използват еврото, подкрепата за него е най-висока в България. Привържениците на европейската валута са по-малко Подкрепата само в Полша, Дания, Великобритания, Швеция и Чехия, където то не се използва.

Социологическата анкета показва, че 11 години след приемането на България в ЕС, половината й население (51%) все още не се чувстват европейски граждани. По този показател страната е на последно място в ЕС с едва 46 на сто от населението, готово да се идентифицира като европейци. В другия край са гражданите на Люксембург, където 93% се самоидентифицират като европейски граждани. На нашия акъл са гърците, където разделението между усещащите се като европейски граждани и тези, които не се виждат като такива е на половина.

Давайки вяра на Брюксел, българите продължават да са твърде скептични към положението в страната. По-малко 1 от 5-има намира икономическата ситуация у нас за задоволителна, а 81% смятат, че българската икономика върви на зле. Негативните нагласи са устойчиви, казва Еврокомисията, която не открива промяна спрямо предишното си проучване от ноември 2017 г.

По този показател българите са на едно от последните места в Съюза. По-лошо е настроението само в Испания, Хърватия и Гърция. Въпреки критичното отношение в национален план, 49 на сто от българите смятат, че най-лошото вече е отминало. 24 на сто все още го очакват, а всеки трети не знае накъде ще се развият нещата.

Най-голяма загриженост у българинът предизвикват ръстът на цените, цялостната икономическа ситуация и здравното и социално осигуряване, съобщава Еврокомисията. Миграцията и тероризмът продължават да се разчитат като водещи заплахи, но тенденцията при тях е низходяща, за разлика от икономическите проблеми.

Затова пък българите са оптимисти за европейската икономика с 59 на сто от запитаните, убедени, че тя върви на добре и само 15%, вещаещи нови кризи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase