fallback

Мажида започва деня си рано... и с доста сложнни процедури. Докато другите деца могат да се събудят, да скочат в дрехите и да хукнат към училище, на Маджида й трябва повече време.

Когато е на 5 години войната в Сирия завинаги променя живота й - отнема й единия крак. Затова сутрин Маджида става час по-рано, за да нагласи протезата си

Oще по темата

През 2013 г. семейството й пристига от Алепо в Газиантеп. Маджида си спомня много добре бягството от Сирия.

"Бяхме с 10-на други хора в един микробус. Тъкмо се бяхме качили и един самолет започна да ни обстрелва. Изведнъж всичко изгоря, всичко стана черно", спомня си 10-годишното момиченце.

"Когато дойдох в съзнание я видях да лежи там. Кракът й го нямаше. Синът ми гореше, имаше рани по двата крака. Тази картина ме преследва, сякаш се беше отворила преизподнята", разказва майката на Маджида пред Deutsche Welle.

Газиантеп, градът където живее семейството на Маджида, винаги е бил известен с търговията и пазарите. Днес обаче е пълен и с бежанци и съжителството на турци и сирийци не е безоблачно.

"Тези хора трябва да си вървят, хрантутим ги тук от 5-6 години, стига толкова!", казва един жител на Газиантеп.

Не всички обаче споделят мнението му.

"В началото имаше доста проблеми, но вече повечето сирийци се интегрираха. Пристигането им дори тласна икономиката на Газиантеп", споделя друг.

Мажида се налага да ходи всеки месец в болница за преглед, но не й харесва да свалят протезата и да гледат белега й.

"Доволна съм, че имам протеза. В началото не исках да я свалям и през нощта, но мама не ми разрешава", казва Маджида.

Като всички деца и на нея й харесва да си играе на детската площадка, но там разликата между нея и останалите е най-ярка.

"Докато не знаеха за моя крак децата бяха много мили. Но когато забелязаха за протезата започнаха да се държат лошо. Ако можеха да не знаят нищо за крака ми щеше да е най-добре", разказва детето.

На Маджида й се иска не само децата да променят отношението си към нея, но и възрастните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Гошу Тъпуту

преди 5 години

До ГoшуТъпуту, не прочете ли кога е станало това? 2013 година. Русия е в Сирия от 2015 година, така че няма как да е руски самолет. По-вероятно е да е наистина на така наречената коалици от 67 държави, които не ясно какво диреха в Сирия.

22

Анонимен

преди 5 години

Истинските виновници за войните никога няма да бъдат наказани. Те ще стават все по-богати и техните деца и внуци също... Който си говори с Бог, моля да го попита защо е така?

21

До ХА-ХА-ХА

преди 5 години

Ама ти си много вещ бре. Военна продукция от България НЕ СЕ доставя директно от завода. Изкупуват я американски фирми, като посочваТ КРАЕН ПОТРЕБИТЕЛ ДЕПАРТАМЕНТА НА САЩ. Когато продукцията е изкупена от тях, производителят не го интерсува как, къде и за какво ще се използва.

fallback