Снимка: iStock

Терминът "детокс" буквално означава детоксикация или изхвърляне на токсини, което в сферата на здравето и уелнеса често се насърчава чрез множество средства - от прочистване със сок и консумация само на определени продукти до премахване на определени съставки от вашата диета за определен период от време. Мисълта, че телата ни са пълни с токсини, най-малкото не е успокояваща, откъдето идва и огромния интерес към детоксикацията.

Университетът в Тексас обяснява, че има два основни вида токсини, открити в човешкото тяло, които се наричат екзотоксини и ендотоксини. Тъй като представката "екзо" указва външно образувание, екзотоксините обхващат всякакъв вид токсини, които достигат до тялото от външни източници като замърсяване, свободни радикали, пестициди върху храната и във въздуха, както и други компоненти на околната среда. Обратно, представката "ендо" означава, че токсините идват отвътре и ендотоксините се считат от медицински специалисти и есперти за странични продукти на човешкото тяло.

Чрез методи като консумация само на течности като смути, супи, зелен сок, вода с лимон и бульон, има много предимства, които се предполагат от уелнес индустрията, за да ви помогнат да детоксикирате тялото си от едно- и екзотоксините. Тези методи обаче не са застраховани от митове.

Кои са петте мита за детокса, в които не трябва да вярвате, разберете  от Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase