Снимка: bgonair.bg

В енергетиката процесите са бавни във времето и трябва от рано да се планува осигуряването на страната. Енергийният експерт проф. Атанас Тасев беше категоричен, че към този момент нова атомна електроцентрала не ни е нужна, защото получаваме достатъчно мощност. Той обаче обърна внимание, че проектът АЕЦ "Белене" реално ще се случи след 10-15 години, а дотогава ще се променят много фактори.

"Към 2030 година, когато ще се наложи част от термоцентралите да бъдат затворени по чисто икономически съображения, възобновяемите енергийни източници също ще се оттеглят от пазара, защото изтича физическият и преференциалният им срок и тогава ще трябва да се правят нови инвестиции", каза проф. Тасев в студиото на "Денят ON AIR".

Експертът беше категоричен, че точно сега е моментът да се започнат определени действия. Проф. Атанас Тасев допълни още, че проектът АЕЦ "Белене" е бил спиран заради политически и геополитически решения. По думите му обаче сега има промяна щом правителството, което спря изграждането на централата, сега тръгва по пътя да рестартира проекта.

"Трябва икономическа логика, а икономическата логика е на страната на правителството в момента", каза проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Енергийният експерт обясни, че се надява сагата със строежа на нова електроцентрала у нас, която продължава повече от 30 години, да има благополучен завършек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase