Снимка: Reuters
fallback

Над 400 мирни граждани, включително близо сто деца, са загинали през последните дни в бунтовническия анклав Източна Гута край Дамаск, а Русия забави приемането на резолюция за хуманитарно примирие в ООН, която можеше да бъде гласувана днес, предаде Франс прес.

Силите на режима на Башар Асад подлагат на масиран обстрел за пети пореден ден обсадения район край Дамаск. Смята се, че кампанията е подготовка за превземането на Източна Гута, отбелязва АФП.

Неправителствени и международни организации и правителства изразиха възмущение от мащаба на обстрела, който е рядък по интензивността си дори в Сирия, където от 2011 г. се води гражданска война. Разрушенията в бунтовническия анклав са колосални.

Oще по темата

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права от началото на кампанията са загинали 416 мирни граждани, включително 95 деца. За същия период в Дамаск са загинали 16 души, станали жертва на обстрел с ракети и миномети.

Режимът твърди, че иска да завземе Източна Гута, за да прекрати обстрела на столицата си, припомня АФП.

Въпреки съпротивата на САЩ, Франция и Швеция, руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви вчера, че членовете на Съвета за сигурност не са постигнали единно становище за налагането на едномесечно хуманитарно примирие. Той определи предложената резолюция като нереалистична и предложи поправки в последната минута.

Руските предложения изключват незабавното прекратяване на огъня и вместо това искат всички страни да прекратят враждебните действия възможно най-скоро, както и да работят за незабавна и безусловна деескалация на насилието и 30-дневна хуманитарна пауза, предаде Асошиейтед прес. Освен това руският текст включва осъждане на непрестанния обстрел на Дамаск от Източна Гута и изразява съжаление за продължаващите опити на терористични групировки да превземат територии и да нападат мирни граждани и цивилни обекти.

Няколко дипломати от Съвета за сигурност, запознати с проекта, го определиха като неприемлив, съобщава АП.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Жоро

преди 6 години

До Анонимен Сорос е който Трамп смачка в САЩ.Сорос е който харчи милиарди за социалисти като Хилари и Европа.Русия и Иран са ЗЛОТО с което целият свят трябва да се бори.Отворете си очите ненормалници.

92

Пенчо

преди 6 години

До АнонименА кои ще свали престъпния режим които с измислен предлог нахлу в Ирак в резултат имаме над 1млн.човешки жертви

91

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен а зелените человечета нали са мирни туристи

fallback