Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел призова да се сложи край на клането в Сирия - интензивните бомбардировки на силите на режима над бунтовническата крепост Източна Гута близо до Дамаск, предаде Франс прес.

"Свидетели сме на ужасяващи събития в Сирия, на битката на един режим срещу населението му, на убийството на деца, унищожаването на болници", заяви Меркел пред Бундестага - долната камара на парламента.

"Длъжни сме да направим всичко възможно това клане да спре. Трябва да заявим своето ясно "не". Това изисква от нас усилия да играем по-съществена роля", заяви канцлерът в реч за позициите на Берлин във връзка с утрешната среща на върха на ЕС.

Още по темата

Меркел призова съюзниците на режима на Башар Асад - Иран и Русия - да предприемат действия, след като от неделя досега бомбардировките в Източна Гута отнеха живота на над 300 души, включително близо 80 деца.

Германският външен министър Зигмар Габриел ще разговаря по този въпрос с руския си колега Сергей Лавров, каза канцлерът.

Вчера Берлин отбеляза, че Москва и Техеран носят особена отговорност за случващото се като гаранти на примирието в Източна Гута, договорено в казахстанската столица Астана.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува, вероятно днес, проекторезолюция, предложена от Швеция и Кувейт, в която се настоява за 30-дневно спиране на огъня в Сирия, за да се даде достъп до Източна Гута.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase