Снимка: БТА
fallback

Oще по темата
Президентът Доналд Тръмп обяви днес, че Съединените щати признават Ерусалим за столица на Израел. В реч в Белия дом той каза, че неговата администрация започва процедура по преместването на американското посолство от Тел Авив в свещения за юдеи, християни и мюсюлмани град, предадоха осведомителните агенции.

"Взех решение, че е дошло времето Ерусалим официално да бъде признат за столица на Израел", заяви президентът на САЩ.

С решението си Тръмп бележи повратен пункт в дългогодишната политика на Вашингтон и потенциално заплашва регионалната стабилност въпреки предупрежденията на западни и арабски лидери, коментира Ройтерс.

Тръмп каза, че според него това решение е отдавна закъсняло и то е "признаване на действителността".

"Много президенти са казвали, че искат да направят нещо и не го направиха", заяви той.

По думите му отлагането на признаването на Ерусалим за израелска столица с нищо не е допринесло за постигането на мир. Тръмп добави, че все още желае да има мирно споразумение между израелци и палестинци, защото това ще бъде от "голямо значение" за двата народа, пише БТА.

Той подчерта, че според САЩ конкретните граници на израелския суверенитет в Ерусалим трябва да са предмет на заключителните преговори за статута на града.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства решението на Тръмп като "историческо" и призова и други държави да последват този пример, като преместят посолствата си в Ерусалим.

Изявлението на Тръмп идва след като международната общност предупреди Белия дом, че такава стъпка би разрушила основите на мирните процеси за решаване на израело-палестинския конфликт.

Голяма част от световните лидери и водещи дипломати по-рано в сряда и вторник изразиха несъгласието си с подобно действие, след като стана ясно, че Тръмп най-вероятно ще премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 6 години

DONI NASTYPI MOTIKATA BRAT

77

Анонимен

преди 6 години

Значи преместваме управляемите конфликти към Ливан и опит за перманентна гражданска война в Сирия, което ще е тригера на нова гонка във въоражаването. Петродоларите стават милитъридолари. САЩ стават новият СССР и по съдба.

76

не може без война

преди 6 години

За ВПК-то трябва да има гювеч!

fallback