Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Белгийската сензация Стромае избра да включи български гласове и фолклорни мотиви да звучат в новата му песен. Певецът е избрал трио "Оренда", за да пее за психичното здраве.

Формацията е създадена от Стефка Митева, която от години живее във френската столица, но пази в сърцето си родината.

"Стромае е видял и чул нашето участие с Джимс. И е чул хора от 24 певици, който бях подготвила. Неговият нов диск, доколкото чух и разбрах от новините, защото ние не знаехме много неща, се казва "Многозначност". Той използва най-различни ритми и гласове от различни националности. С нас се свърза неговият мениджър в началото на Ковид пандемията. Аз се срещнах с него и той ми предложи да чуя песента и ме попита дали си представям някакви гласове. Аз му направих предложение за интродукцията. На него му хареса и запази. Ние не заехме обаче какво ще запази, защото пробвахме най-различни неща", сподели пред Bulgaria ON AIR изпълнителят и диригент на "Оренда" Стефка Митева.

Песента се казва "Адът" и Стромае я издава след неговата дълга творческа пауза, в която музикантът трябваше да премине през много препятствия. В песента се пее за депресия и самоубийствени мисли.

"Самият певец направи бърнаут 2015 г. аз се срещнах с него. Той се държи много естествено и се усеща, че е много чувствителен. Всичко, което прави, отговаря на неговата личност", разказа за срещата им Стефка Митева.

Трио "Оренда" не за първи път е забелязано от световна звезда. През 2019 г. в носии изпълнителите изпяха "Бре, Петрунко" пред препълнения "Стад дьо Франс". Формацията е гвоздеят в концерта на френската мегазвезда Метр Гимс, прочул се пред света с хита си "Bella" през 2013 година. Изпълнението кара 72-хилядната публика да скочи на крака под открито небе в Париж. А рапърът осъществява детската си мечта - да пее заедно с български фолклорен хор.
Няколко месеца преди това съставът от български и френски певици излиза заедно с Метр Гимс и на финала на френското музикално шоу "The Voice".

"Той е чул участието ни с Джимс и гала концерта накрая, когато се избира печелившият. Изпълнихме мечтата на Джимс през 2018 г. - да пее с български гласове", каза още създателят на формацията Стефка Митева.

Трио "Оренда" подготвя много концерти за следващата година. А само за три седмици новата песен на Стромае вече е гледана от над 22 милиона души по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 2 години

Атанасе,фолклора ни е прекрасен и на него се играят /танцуват/ хора и ръченици които зареждат душата и тялото само с положителни емоции и здраве.Като не ти допада мятай си пошлите гюбеци и не коментирай неща които са далеч от душата.

8

Атанас Велмазов

преди 2 години

Стромае е хероинов наркоман, тежък при това, а родния фолклор е супер досадна и мъчителна музика, нито може да се танцува на нея , нито има нормална мелодия, нито нищо...едно апатично и измъчено виене само...няма нормален човек на който да му харесва, ЗАКРИВАЙ !

7

Anonim0en

преди 2 години

Както казах по селска музика от българския фолклор няма по целия свят. Добре, че са българските композитори, завършили на Запад, да го обработват, че да му придадат европейски звучене. Иначе автентичния фолклор си е страшно елементарен

fallback