Снимка: Facebook
fallback

Светът става все по-топло място - не само атмосферата, но и океаните. Последните десет години са носители на най-високите температури в океаните след 50-те години на миналия век, съобщава международен екип от учени в специализираното списание "Advances in Atmospheric Sciences". Последните пет години са донесли най-сериозно затопляне, пише Der Spiegel, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

2019 г. се оказва годината с най-висока температура на водата, регистрирана в океаните от началото на измерванията. Температурата на моретата до дълбочина два километра е била около 0,075 градуса над средната от 1981 до 2010 г., се отбелязва в статията, написана от Ченг Лийнг от Института за атмосферна физика (IAP) в Китайската академия на науките (CAS). Изследователите също така посочват, че изменението на климата ускорява затоплянето на океаните.

По-ранни проучвания са показали, че океаните се затоплят. Само в горните си три метра те задържат толкова топлина, колкото цялата атмосфера на земята. Дори и малкото повишаване на температурата може да има големи последици: Учените предупреждават, че то води до по-екстремни метеорологични условия като циклони и обилни валежи. Лишаването от кислород и увреждането на рибите и други организми също са едни от рисковете за океаните.

Изследователите са използвали сравнително нови методи от китайския институт, за да обобщят данните за затоплянето на дълбочина до 2000 метра.

"Важно е да разберем колко бързо се променят нещата", казва Джон Абрахам, съавтор и професор в университета "Сейнт Томас" в САЩ.

"Ако искате да разберете глобалното покачване на температурата, трябва да измерите затоплянето на океаните". От 1970 г. повече от 90% от глобалното затопляне се е вливало в океаните, докато само 4% са загрявали сушата и атмосферата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Ясен Желязков

преди 4 години

Топло, топло, ще се затопля. Колко да е топло, в момента глобалната температурна аномалия на 2 метра над земната повърхност е 0.646 градуса спрямо 30- годишен преден период, като 7 дневния тренд е на охлаждане с 0.12 градуса. Нищо страшно. Даже след 2013 година за България са премахнати станциите Черни връх, връх Ботев, Драгоман и други по-студени, а пък е добавен Одрин? за компенсация. Та това ни е затоплянето, като всичко друго.

13

Анонимен

преди 4 години

Най-смешно ми е като чуя някой да упреква "политик" за климата. Ей *** нима ти не караш кола, не ядеш опаковани храни, не серешш и не ползваш тоалетна хартия, не носиш дрехи, не ходиш по заведения, не готвиш с 100 уреда, не се топлиш.... Я стига.. Ти си точно толкова виновен за климата, колкото всеки човек. Стига сте се измивали душата, като сочите някой друг.

12

Анонимен

преди 4 години

Доволен съм от времето. Втора година няма сняг и температурата е поносима 3-6 градуса. Супер добре се развива климата на планетата. Не знам,какво ревете само. Аз файда да мръзна на - 20 и да плащам 300лв ток мн не съм намерил. Времеро си е супер и за бизнеса и за народа.

fallback