Снимка: Reuters

Коко Шанел навремето ги нарича "просто ужасни", теолозите ги осъждат като "неморални", а на входа на "Дисниленд" портиерите мерят разстоянието между коляното и подгъва, за да се уверят, че никоя твърде къса пола няма да бъде пропусната в тематичния парк. Половин век след появата си минижупът - завладялото света творение на британската модна дизайнерка Мери Куонт, все още кара хората многозначително да повдигат вежди, пише в. "Дейли експрес".

80-годишната днес Куонт приписва успеха на миниполата, която кръщава на любимия си автомобил, на "чувството за свобода", което тя дава.

"Мислех за себе си, когато я проектирах. Харесваше ми полите ми да са къси, защото ми беше по-удобно да тичам да хвана автобуса, за да отида на работа", спомня си дизайнерката. Мащабът на "революцията на подгъва", която Мери Куонт прави в движение, трябва да е в контекста на времето.

В началото на 60-те години на миналия век тенденциите налагат по-възрастните и състоятелни дами, чиито предпочитания клонят към дългите полите. До 1946 г., когато вдъхновението на Куонт се материализира, свръхкъси поли носят единствено тенисистките, фигуристките, мажоретките и танцьорките.

Ерата на сексуалното освобождаване обаче, подпомогната от изобретяването на противозачатъчното хапче и ускорена от групи като "Бийтълс" и "Ролинг стоунс", налага нова форма на себеизразяване. По-младото поколение жени, окуражени от повечето възможности за образование и професионална реализация, шокират своите
родители, като приемат новия тренд с готовност.

Със звездната подкрепа на модни икони от 60-те години на миналия век като моделите Туиги и Джийн Шримптън и холивудската звезда Одри Хепбърн, миниполата скоро превзема улицата. И според признанието на Мери Куонт, нейните клиентки са тези, които я убеждават да "вдигне подгъва".

"Не аз, а момичетата от Лондон изобретиха минито. Правех дрехи, които позволяваха свободно движение при бягане и танци и ги проектирах според желаната дължина. Самата аз ги носех много къси, но клиентките настояваха "още по-къси, още по-къси", разказва дизайнерката. Запитана дали някога настъпва момент, в който жената е твърде стара, за да носи пола, Мери Куонт отговоря: "Не, всичко зависи от краката й".

И наистина, минижупът вече е толкова популярен в САЩ през 1969 г., че от японското посолство съветват 62-годишната Хироко Мацуока - съпругата на тогавашния японски премиер, да носи къса пола по време на официална визита.

Мери Куонт не го е споменавала, но е възможно проектирайки радикално новия стил, тя подсъзнателно да е реагирала на започналия икономически бум по онова време. Според теорията Индекс на подгъва, предложена от американския икономист Джордж Тейлър през 1926 г., когато подгъвът на дамските рокли се вдига, същото се случва и с цените на акциите.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase