Снимка: Istock

Килимите придават уют и мекота на помещенията, в които са постлани. Върху тях обаче попадат множество нечистотии, включително петна от разсипани или разлети храни и напитки, а понякога и други вещества.

Как лесно да премахнете тези петна от килимите си? Ето няколко хитри трика.

Против петна от кафе

Единият вариант да приготвите ефективна смес против петна от кафе по килима е да смесите 1 чаша водороден пероксид с ½ чаена лъжица препарат за съдове. Разтворете ги в 500 мл студена вода. Разбъркайте и нанесете върху петното с памучна или микрофибърна кърпа. Започнете да втривате с кърпата, докато се образува пяна. След това изплакнете с чиста и напоена със студена вода кърпа.

Друг вариант е да залеете петното с малко светла бира. Оставете да подейства няколко минути. Разтъркайте с кърпа. След това напоете друга кърпа с чиста вода и забършете. Този метод е ефективен не само против петна от кафе, но и от плодови сокове, чай.

Против мазни петна

Мазните петна са много упорити и понякога изглеждат невъзможни за премахване. Това не е така, ако знаете как да действате.

Единият вариант е да използвате пяна за бръснене.Напръскайте с нея петното и изчакайте да подейства половин час. След това избършете с кърпа, напоена с чиста студена вода.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase