Снимка: Reuters
fallback

Японци ще правят автомобилни гуми от глухарчета. Революционната технология е на водещия производител и доставчик за Формула 1- "Бриджстоун", който ще използва цветето за добиване на каучук, информира  ИТАР-ТАСС.

Експерименталното производство ще започне от 2014 г. В американския щат Орегон ще бъде осъществено промишлено отглеждане на глухарчета, които ще бъдат внесени от Русия. 

В състава на най-добрите съвременни автомобилни гуми 60 на сто се падат на естествения каучук. Той се получава след преработката на сока на тропическото дърво хевея, което расте в Южна Америка и Югоизточна Азия. 

Себестойността на каучука, получен от глухарчета, ще бъде значително по-ниска от този, добиван по традиционния начин. Материалът ще се добива чрез особена обработка на корените и стеблата.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

перник на три морета

преди 12 години

ехаааааа кат въртя гуми с джитиайката на мегдана на Перник ще мирише на цветенца. А не като сега, както настъпя *** на бегачката и пищят гуми, хвърчат павета, бягат хора по пешеходните пътеки. И аз вече съм стигнал в софия то още смърди на изоряла гума там.

16

Анонимен

преди 12 години

японци или не, пак са си скапани жълтури. жълтури, ВИНОВНИ ЗА РАДИАЦИЯТА. това е, благодаря за вниманието.

15

Анонимен

преди 12 години

Ало Днес БГ, Вие живеете в миналото. Доставчик на гуми за F1, втпра поредна година са Pirelli !

fallback