Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Eкип британски лингвисти от Оксфордския университе замина за отдалечен район на Индонезия, където ще спасява език, говорен само от трима души, съобщи  "Дейли телеграф".

Въпросното трио са последните хора, които говорят дуснер, местно наречие, доста разпространено навремето в джунглите на Папуа-Нова Гвинея. Учените извадиха късмет, пише изданието, защото и тези папуаси можеха да са загинали след земетресенията и наводненията в района.

Езикът дуснер все още се използва при важни церемонии, като сватби и погребения. Но той се владее само от две жени на 60 години и един възрастен мъж на 70. С тях се свърза д-р Суриел Мофу от Оксфордския факултет по лингвистика, който в рамките на 14 месеца смята да запише и да запази за поколенията изчезващия език.

Според специалистите, причината, поради която загиват местните езици, е изместването им от малайския, на който
местните учат своите деца, тъй като той ще им бъде по-полезен, за да си намерят работа. Той е най-разпространеният в Индонезия и също е бил предпочетен от родителите, говорещи дуснер, за техните деца. Британските учени искат да запазят езика, ако един ден младите папуаси решат да се завърнат към корените си и да
провеждат на майчиния си език сватбените и погребалните ритуали на своите близки.

Още по темата
Учените смятат, че от сегашните 6000 говорими езика половината ще изчезнат в следващите 50 години. Лингвистите
понякога попадат в комични ситуации, както при опита им да спасят местния език аяпанеко в Мексико. Той все още се владее единствено от двама души - от Мануел Сеговия на 75 г. и от Изидро Веласкес на 69. И въпреки че двамата живеели само на 500 метра един от друг, те не ползвали рядкото наречие, защото от години били скарани...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase