Снимка: БулФото

Очаквам Мая Манолова да се включи в кампанията. От известно време тя е в нескрита кампания, заяви пред bTV политологът и бивш шеф на "Напоителни системи" АД Георги Харизанов.

Още по темата

Думите му са по повод първите социолигически проучвания преди местния вот през есента. Вчера агенцията "Галъп" показа, че половината от интервюираните от нея софиянци са удоволетворени от сегашния кмет - Йорданка Фандъкова, а 37% не одобряват работата й.

В същото време обаче, ако Фандъкова се озове в сблъсък на балотажа с омбудсмана Мая Манолова, данните сочат, че бившият депутат от БСП би спечелила кметския стол с почти 48% подкрепа, срещу 40% за сегашния кмет.

Данните са от собствен телефонен сондаж сред пълнолетното население на Столична община. Те са етапни и не служат като прогноза за изборен резултат, подчертават все пак от социологическата агенция.

"Тези сондажи преди номинациите са важни за партиите и самите политики - кой се издига и как се влиза в кампания", изтъкна пък другият политолог в студиото Татяна Буруджиева.

Тя напомни, че при започнала рано негативна кампания, каквато според нея се води срещу Манолова, накрая печели този, който е атакуван.

Според Георги Харизанов пък не трябва да се забравя, че Мая Манолова е избрана за "изключително комфортната позиция" омбудсман с подкрепата на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Той припомни и че бившето соц-острие наричаше протестите срещу Пламен Орешарски "форма на временна заетост", също и че Манолова е получила най-много номинации за президент в БСП.

Относно очакваната кампания за местния вот Буруджиева смята,че битките ще са подли - в смисъл, че няма да се даде възможност за рационален избор на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase