Снимка: БулФото
fallback

Два месеца преди провеждането на местните избори в страната, евентуалната кандидатура на Мая Манолова за кмет на София би детронирала от поста сегашния столичен управник Йорданка Фандъкова, сочи ново проучаване на социологическата агенция "Маркет линкс", поръчано от "Офнюз".

Oще по темата

Данните от месец август сочат, че Манолова би получила на първи тур 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова - 23%. Третото място е за единствения официално обявен кандидат за момента - активистът от "Спаси София" Борис Бонев със само 7%.

По всичко личи, че битката за София ще се води именно между Манолова и Фандъкова.

Изследователите правят уточнението, че все още нямаме други официални кандидатури и изследването е единствено на база предполагаемите имена.

Мая Манолова дърпа на сегашната кметица Фандъкова най-вече с оглед на констатирани разлики в общественото одобрение и личния им рейтинг. По този показател омбудсманът печели 63% одобрение срещу само 26% неодобрение.

Йорданка Фандъкова пък получава подкрепата на 48% от софиянци, срещу 49%, които не одобряват нейното управление.

Интересно е сравнението в одобрението на шоумена Слави Трифонов и премиера Бойко Борисов. Двамата се движат в пакет, като Трифонов получава 35% подкрепа, точно колкото и Борисов. Дългия обаче има само 52% неодобрение, срещу 60% за премиера.

На дъното на класацията пък е лидерът на БСП Корнелия Нинова с 20% подкрепа срещу 76% неодобрение.

Иначе изследователите от "Маркетлинкс" очакват сравнително висока избирателна активност сред столичани на изборите. Цели 54% от тях са отговорили, че със сигурност ще участват във вота. Тези, които са убедени, че няма да стигнат до урните са само 6%.

Относно електоралните нагласи за бъдещия Столичен общински съвет, данните показват, че въпреки изоставането на основния си кандидат за кмет, ГЕРБ отново ще спечели повечето места с 22% подкрепа. БСП и дясното обединение "Демократична България" събират по 12% и си делят второто място, следват ВМРО и Воля.

Евентуалното участие на новата партия на Слави Трифонов - "Няма такава държава", би събрала едва 1% от гласовете на столичани.

Изследването показва и че най-големите проблеми на София според нейните жители са замърсяването, лошата организация на движението, мръсния въздух, презастрояването и лошата пътна инфраструктура.

*Проучаването е дело на социологическата агенция "Маркет линкс" по поръчка на "Офнюз". Извършено е чрез смесен метод на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Размерът на извадката е от 505 души над 18 години в 50 гнезда. Периодът на проучването е от 1 до 6 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

292

Онанимен

преди 4 години

Манолова няма да спечели. Цитираната класация в статията е от Галъп, които винаги прогнозират 5% повече гласове за комунистите.Няма да ви се получи! Комунистически кмет няма да има този век. В гробището си се избирайте, колкото искате!

291

има мафия

преди 4 години

по този избирателен закон малките нямат шанс просто сърцето ми се къса от репресирано от комунистите семейство съм но ще гласувам за манолова няма вече комунисти и анти има мафия и тя е герб

290

ЦРУ

преди 4 години

До ГЕНИАЛНО БГ 296........А ние се чудиме....кого ще заблудиш ...бе *** почервенял ! Ж.Ж. ...САМ СВАЛИ ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА ! Знаеше как деиства .....и в Испания...и Германия ..и НРБ .и винаги е деиствал с мисъл - БЕЗКРЪВНА РЕВОЛЮЦИЯ ! А СДС беше бъкано с ченгета и доносници от ДС ...и като Е.К.

fallback