Снимка: БГНЕС
fallback

От 1 април голяма част от противоепидемичните мерки в страната отпадат. Според специалисти обаче, това може да доведе до увеличаване на броя на заболелите от коронавирус.

Oще по темата

"В България носенето на маски през цялото време беше оспорвано от много хора, включително и от лица с експертни позиции. Това направи така, че който иска да се предпази, ще продължи да носи маска, а другите - не. Всичко може да бъде оправдано, когато имаме висок процент на ваксинирани", обясни пред БНР д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

Според него и Западна Европа, и България избързват с решението да отпаднат предпазните мерки срещу Covid-19, защото вирусът не е изчезнал.

Той изрази притеснение, че с отпадането на мерките от 1 април, се създава масово усещане, че вече няма вирус и всичко е минало, а ако по-късно се наложи отново да се наложат ограничения, хората ще останат с впечатлението, че "отново ги прецакват" и няма да имат разбирането, че има медицински причини за това.

"В България пропуснахме да обучим населението да носи маски, когато е необходимо, без да го натоварваме, а с разумни аргументи и с точно обяснение, така че да го убедим, че това, което правим, е правилно", коментира д-р Илиев.

Според него би било добре, ако Министерството на здравеопазването има по-добра комуникация с гражданите, като обясняват защо се правят определени неща и какво може да стане, ако не се спазват.

Д-р Аспарух Илиев изказа мнение, че носенето на маски в градския транспорт трябва да остане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 2 години

Нали Илиева много избързаха трябваше още 100 години да си стоят мерките, ако някой, те пита лично теб.Сега как ще те дават толкова често по медиите как ще тъпчеш мангизи трудна работа само с едни болни кофти много кофти работа.

49

Анонимен

преди 2 години

Бил ли си въобще един път в градския транспорт когато учениците отиват или се връщат от у-ще

48

Анонимен

преди 2 години

Хранилаката им свършва а и съд се задава, международен съд за тези, които посегнаха на човешите права с измислените приказки за вируси и т н, неща които винаги са съществували.Вируси е имало и пак ще има, но далаверата която стана е нечувана. Спряха плановите приеми, плановите операции и много народ си отиде, но не от вируса. Почти насилствени ваксинации със субстанции без сертификат и още много меко казано несправедливости спрямо хората цели 2 години.

fallback