Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 20 април всички области ще са в зелената зона и предполагам ще имаме спокойно лято, прогнозира пред bTV математикът от БАН Николай Витанов.

Според него шеста вълна едва ли ще има, но се наблюдава модификацията на „Омикрoн“ в Западна Европа и ако все пак дойде при нас, вероятно ще е есента, за което се подготвя план.

Още по темата

Математикът обясни още, че според него би трябвало да има възможност да се налагат мерки в съответната област и без епидемична обстановка.

Според бизнеса обаче епидемичната обстановка трябва да остане, за да продължат компенсациите, които и така не успяват да помогнат.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов смята, че държавата не подпомага бизнеса и дори му пречи, защото по всякакъв начин се опитва да пресече помощта.

"Сега си намериха окончателна вратичка с отпадането на епидемичната обстановка", добави той.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова пък бе категорична, че е рано да отпадат мерките, защото у нас ваксинационното покритие е ниско.

Тя обясни, че не бива да се сравняваме с другите държави, отменили ограниченията, защото там по-голямата част от населението е имунизирано.

Бацелова призова и бизнеса да се включи по-активно в подкрепа на ваксинацията.

Алибегов от своя страна обясни, че едва ли ще има нещо, което да породи отново интерес към имунизацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase