Снимка: БГНЕС

COVID-19 се оказа коварно заболяване, което може да продължи седмици и месеци. Дори след преболедуване около 20% от заболелите имат оплаквания. Едно от честите симптоми е т.нар. мозъчна мъгла, съобщават от Министерството на здравеопазването.

"Това е популярен израз. Стига да не го грешим с умствена мъгла. Невролозите разбират под този термин леки нарушения на паметта, вниманието, концентрацията. Всички сме имали мозъчна мъгла в леки степени - когато човек е недоспал, при температура... Ако телесната температурата се повиши с няколко градуса, мозъкът не работи както обичайно", обясни психиатърът д-р Владимир Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

До подобни състояния може да се стигне и по време на по-тежко боледуване от COVID-19. "Лекарите видяха реакцията на имунната система, която е жестока. Много хора карат COVID-19 на крак. Но когато имунната система реагира със свръхреакции, може да бъде засегнат и мозъкът. Ваксините олекотиха картината", уточни психиатърът пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че тези симптоми не трябва да се бъркат с някои чисто психологични състояния като псевдокогнитивния дефицит.

"Когато човек е разсеян, има пристъпи, казва, че нещо не си спомня - това обикновено е свързано с някаква тревожност към момента. Странното е, че вниманието се усилва след взимане на успокояващи. Тук не става въпрос за заболяване, което да лекуваме с конкретни медикаменти", каза д-р Бостанджиев.

За подобряване на концентрацията той препоръча витамини, достъпни в аптеките -  витамин Б комплекс, гинко билоба. А също и редуването на умствения с физически труд.

Психиатърът коментира и отпадането на противоепидемичните мерки у нас. Според него българите трудно ще се зарадват на края на ограниченията.

"Следва нормализация. Но тази криза се заменя с друга, едни страхове за здравето се заменят с тези за живота от война, бедствия. Човешкото бедствие и зло е по-лошо от природното. Страхът от война е много по-различен и реален - едно е да се страхуваме от мистичен вирус, съвсем друго е от нещо, което виждаме, макар и не на наша територия", коментира д-р Бостанджиев.

Един от големите проблеми, които следват войната, според него, е емоционалната връзка с руснаците.

"Самият Зеленски в интервюто за руските медии беше много емоционален - това което се губи, са емоционалните човешки връзки, той като актьор беше затруднен. Те се обичат с руснаците. Въпросът е дали е променено отношението към обикновените хора", заяви събеседникът.

А по отношение на бежанците проф. Бостанджиев коментира, че по-раними в момента са майките, отколкото децата.

"Това са хора, на които трябва с грижа и внимание да се помага. Децата са по-спокойни, майките реагират с гняв и агресия при най-малкия проблем", добави психиатърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase