Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

От Министерството на здравеопазването /МЗ/ разясняват каква е разликата между очакваните реакции при ваксинация срещу COVID-19 и нежеланите неочаквани постваксинални реакции.

Oще по темата
Очакваните реакции след поставяне на ваксината срещу COVID-19 са посочени в кратката характеристика на всяка от ваксините, посочват от пресслужбата на МЗ. Такива реакции са например лека болка или зачервяване на мястото на убождането, грипоподобна симптоматика, по-рядко подуване на лимфни възли и т.н.

Възможни са общи реакции като отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите, втрисане или повишена температура.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са безобидни, въпреки че предизвикват временен дискомфорт или неразположение.

Нежелани неочаквани реакции са тези, които не са вписани в одобрената информация на ваксините. Подозренията за такива трябва да се докладват в Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/, посочват от МЗ. На сайта на ИАЛ има формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции. Важно е да знаем, че от медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана лекарствена реакция след поставяне на ваксини срещу COVID-19, посочват от МЗ.

От началото на ваксинационната кампания до тази седмица общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3696, при приложени 3 201 859 дози ваксини. Това представлява 0,1 процента.

Разпределението им по ваксини е съответно - COVID-19 vaccine Moderna (Spikevax) - 359; Comirnaty - 908; Vaxzevria - 2286; Janssen - 143.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

Въпроси има

преди 2 години

"Е има ли още спекулации по темата - къде е Кунчев??????"===Въпросът къде е Кунчев ще виси със страшна сила докато или излезе по телевизията на живо или кажат къде и в какво състояние е. Месец и половина не се боледува от лека форма на ковид. А това, че някой е назначен ИД - ГДЗИ означава Изпълняващ Длъжността, т.е временно назначен на този пост до завръщането на титуляра или назначаване на нов титуляр.Явно досегашния титуляр скоро няма да се върне, ако изобщо се върне.

141

Контерган Талидомид

преди 2 години

До (-_-)Прочети за това лекарство, което 60-те години на 20 век е причина да се родят стотици деца в САЩ с тежки уродтсва.Чак след това се светнали, че не е изпитано за тератогенен ефект - увреждане на плода.Говорим за лекарство давано на бременни срещу неприятните явления като гадене, повръщане и т.н.Талидомида го спрели и компанията платила милиони долари компенсации,а *** от това на родените без ръце,без крака и т.н. пораснаха ли им крайници.

140

Много просто

преди 2 години

"Как може да се обясни, че в държави с висок процент на ваксинация продължават да имат проблеми и даже говорят за невиждан скок на заразени?"===Много просто се обяснява и специалистите вече много пъти го казаха - ваксинацията по време на епидемия води до възникване на нови, още по-агресивни щамове.Ваксите произвеждат щамове в телата си и безпрепятствено ги разнасят щото са ваксани и могат да ходят навсякъде.

fallback