Снимка: архив, БГНЕС

Признаците на COVID-19 могат да имат някои особености, но те обикновено не са лесни за разграничаване от тези на други респираторни инфекции като настинка или сезонен грип (инфлуенца), посочват от Министерството на здравеопазването.

Диагнозата COVID-19 не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. По тази причина е важно при съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 да бъде направено лабораторно изследване, отбелязват от министерството.

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са заразни инфекции, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси - например риновирусите причиняват настинки, грипните вируси причиняват инфлуенца, а COVID-19 се причинява от коронавируса SARS-CoV-2.

Изглежда, че SARS-CoV-2 се разпространява по-лесно от грипните вируси и при него е налице по-тежко протичане на заболяването. Освен това при заразяване с коронавируса появата на първите симптоми отнема повече време, а заразените хора са заразни по-дълго в сравнение с болните от инфлуенца, обясняват от министерството.

Признаците на настинка ("обикновена настинка") са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появи и лека температура. Обикновено не настъпват усложнения.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, изпотяване, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърдечния мускул.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост. Особена характеристика на COVID-19 са нарушенията на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след заразяване с COVID-19.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса, са възрастните хора и лицата с хронични или придружаващи заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу инфлуенца и COVID-19. Препоръката е двете ваксини да се прилагат с интервал от 14 дни, посочват още от здравното министерство.
 

Коментари Напиши коментар

51

Върбан

преди 1 година

Разликата е че новата настинка я използват за оправдание да почернят живота на целия свят, като си служат както с лъжи, така и с насилие.

50

Анонимен

преди 1 година

До Iordan Ivanov DouserПий си хапчетата. Бързо. Всичките.

49

Iordan Ivanov Douser

преди 1 година

Experts have possible to see video report with Vladimir Vladimirovich Putin from 22.November 2021. Внимание снимана е атака с дигитално холограмно оръжия срещу ПУТИН на 22 .11.2021. Вижда се по време на разговор прави как го пресканирват обемно прецакващо с КОВИД генератор 4.79 G COVID generators and acitvators../Первой КАНАЛ МОСКВА/ Отлично се вижда реакция на лицето и тялото на известния телеводещ..