Снимка: БГНЕС

"В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. Те са на етап предклинични и клинични проучвания", обясни в ефира на  NOVA NEWS вирусологът проф. Радостина Александрова.

Тя допълни, че се очакват 5 нови нови ваксини.

"Въпрос на много малко време е ваксината на "Новавакс" да получи разрешително. Тя съдържа само S белтък и ще информира организма за вируса, за да бъде подготвен", поясни вирусологът.

Проф. Александрова допълни, препаратът на "Велнева" пък е инактивирана ваксина. "При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. Противогрипните ваксини са от този тип. Не допуска тежки случаи на COVID-19. Процесът е инжекционен с 4 седмици между двете дози", обясни тя.

Още по темата
На 3 януари започват клинични проучвания за третата ваксина. "Тя ще постави ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител вече очаква резултати за ваксина за "Денга". Тази ваксина ще бъде налична през 2025 г.", каза проф. Александрова.

Тя сподели, че израелска компания разработва ваксина хапче. "По-лесна е за приложение и съхранение. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще осигури защита", подчерта тя.

Ваксината спрей пък активира местния имунен отговор, информира вирусологът.

По нейното мнение има спад на заболелите, но вирусът не си е отишъл, затова не бива да подценяваме мерките и поставянето на ваксина.

Коментари Напиши коментар

78

AAA

преди 1 месец

При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. С какво се въвежда точно когато вируса даже не е изолиран че да се въведе където и да било???????

77

AAA

преди 1 месец

Тя съдържа само S белтък, защото вируса никой никъде не го е видял. Нещо като Кунчев знаеш че е там ама не знаеш къде хахаа

76

Анонимен

преди 1 месец

От статията разбрах, че бизнесът с ваксини процъфтява, на гърба на стадото разбира се, защото все някой трябва да ги ползва тия бъркочи и с любезното съдействие на управляващите, получили щедри бонуси за да принуждават хората