Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред bTV.

Той добави, че правителството е поръчало три лекарства за коронавирус, които ще пристигнат у нас в следващите дни. "Надявам се това да не намали ваксинацията. Лекарствата имат около 50% ефективност, а ваксините - 90-95% ефективност", каза Кацаров.

Още по темата

Здравният министър отрази позитивната тенденция на намаляване на случаите на коронавируса през последните две седмици. Другата добра новина е и високо ниво на ваксинация - средно по 20 хиляди нови дози ваксина на ден.

"В момента около 25% от населението е ваксинирано", каза Кацаров.

Той уточни и трите проблема, които водят до все още високата смъртност у нас - първият е, че смъртните случаи следват новите случаи с около 10-15 закъснение.

Отделно - много малка част от населението е ваксинирано, като в болница около 90% от хората не са имунизирани, а при умрелите - 95% не са имунизирани.

"Третият фактор е лошото състояние на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни реформи, но трябва да има Народно събрание и воля", каза Кацаров.

"Всички пострадали на АМ "Струма" са в стабилно състояние", каза Стойчо Кацаров.

Той коментира, че на пациентите е предложено, ако желаят, да бъдат транспортирани за лечение в Македония.

В тази връзка Кацаров коментира, че в следващите 2 години се очаква страната ни да има въздушна медицинска помощ, тъй като парите за медицински хеликоптери са заложени в Планът за възстановяване и развитие.

Стойчо Кацаров коментира, че тестовете са учениците над 5. клас са закупени и се очакват доставките.

По думите му е възможно по-големите деца да се върнат в клас още следващата седмица.

Коментари Напиши коментар

427

Въпрос

преди 5 дни

До АнонименЧак пък и да бягаме. Не може ли, който иска да отиде без да бяга да се ваксинира? Защо трябва да бягаме?

426

ПП

преди 5 дни

Този все още ли се мисли за министър ? както и Кунчев за инспектор. Те нали вече са се ваксинирани с по няколко дози, та им е лесно. Кога ще има редовно правителство в България. След толкова много избори през годината, политиците на страната изобщо не са ваксинирани. А в НС има толкова много от коронните вируси, че дори и самият Бойко Борисов не иска да е депутат !

425

Щирлиц

преди 6 дни

Значи правата на човека ги има само на книга-вие сте свободни да изберете сами дали да се ваксинирате,но ако не сте ваксинирани се лишавате автоматично от правата и свободите си.Уууууууууууууууууууууууу!Долу ЕС/ЕС!