Снимка: Pixabay

Нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса се въвеждат от утре в област Видин. За 14 дни се спират всички масови мероприятия. Тези, които са в държавния календар, ще се провеждат без публика.
Театрите и кината ще трябва да използват само 30% от капацитета си за зрители, а училищата ще редуват дистанционно и присъствено обучение. Залите за спор и школите пък затварят врати, предаде БНР.

От няколко дни област Видин е в тъмночервената зона. Заболеваемостта там е над 500 на 100 000 души население.
Там няма възражения срещу новите, по-строги правила. В търговските обекти ще допускат по един клиент на площ от 8 квадратни метра, но не е ясно как ще се следи за спазването на ограничението. Родители са скептични към дистанционното обучение, но не възразяват срещу мерките.

Още по темата
От училищата в областта засега само 8 паралелки са под карантина, но въпреки това от понеделник ще редуват присъствени занятия и обучение в електронна среда.

"В продължение на две седмици училищата, класовете всъщност ще бъдат така разпределени, че да няма натовареност и да няма ръст на заболеваемост сред учащите и сред учителския персонал, разбира се", каза областният управител Огнян Асенов. Той призова за повече отговорност.

"На първо място гражданите трябва да бъдат по-отговорни и да проявяват повече самодисциплина, за да можем да ограничим ръста на заболеваемост и да се справим с кризата", каза Асенов. Ограниченията са за следващите две седмици. От сформирания заради епидемичната обстановка кризисен щаб във Видин обявиха, че ако ситуацията се усложни, ще има нови мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase