Снимка: БГНЕС

Ще имаме сериозни проблеми, ако не се увеличи процентът на ваксинираните, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му те няма да касаят само ходенето на заведения.

„Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи”, обясни той в ефира на Нова телевизия.

По думите му състоянието на болниците е притеснително винаги, когато има извънредна заболеваемост. Такава, каквато има и в момента.

„Нашата основна цел е никой да не остане без необходимата медицинска помощ. До момента това не се е случило и не вярвам да се случи. Следим натовареността на болниците, миналата седмица беше между 70% и 90%. Това значи, че все още има някакъв резерв”, обясни доц. Кунчев.

Той подчерта, че все пак броят на новите случаи е висок – почти всеки ден се регистрират над 2000 случая. Забелязвало се и задържане на настанените в болници, което е сравнително добър показател. Близо 5500 са всички настанени в лечебни заведения в страната, около 400 са тези в интензивни отделения.

Още по темата
„Това е много динамичен показател, зависещ и в кой стадий се намира района. 5 области са в тъмночервена зона, там е най-напрегнато. Не е нещо, с което вече не сме се сблъсквали. Това е четвърта вълна, продължава лимитиращ фактор да са хората, не сградите и леглата. С персонала наистина е трудно”, подчерта Кунчев.

Най-натоварено според него е в столичните болници, както и в Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил, Перник.

Главният държавен здравен инспектор е категоричен, че общият стремеж на специалистите е хората с COVID сертификат да имат пълна свобода, както в живота преди пандемията.

„Да могат да посещават културни и спортни събития, да ходят на  заведения, театър. Тази практика не е измислена от нас, ясно е, че това е пътят, по който ще вървим.  Лошото е, че в западните страни при 80-90% имунизирани, това важи за цялото общество. При нас ще важи за един ограничен брой хора около 20%. В крайна сметка това е начинът да покажем как можем да излезем от тази криза”, посочи той.

Според него основната цел на тази мярка е да не пречи на нормалния живот и на икономиката. Мярката не е задължителна и ще важи за заведения, в които персоналът също е напълно ваксиниран. А организацията трябва да бъде задължение на собствениците.

„Виждали сме как става, с мобилен телефон на входа много бързо може да се провери QR кодът. Сертификатът може да се носи и на хартия. Чрез QR кода не може да се достигне до лични данни. Единственото потвърждение е, че собственикът е ваксиниран”, обясни Кунчев.

Той допълни, че има сигнали за фалшиви сертификати, по които текат проверки. А нов локдаун засега не се предвижда.
 

Коментари Напиши коментар

352

Учуден

преди 7 месеца

То пьк някои се е засилил да идва тук

351

СС

преди 7 месеца

Някои изказват мнение тука не ваксинирани ако се разболеят да на бъдат лекувани, нали са си платили здравни осигуровки бе??? Аз предлагам тези които са ваксинирани ако развият заболявания след иглата да не се лекуват в болниците, откъде накъде с държавни пари ще се лекуват заради това че са били егоисти да се надупчат и да не мислят за последиците от ваксините и страничните ефекти от тях...

350

Киро

преди 7 месеца

За да ходят деца на училище и детска градина има задължителни ваксини.Не ревете срещу тях?Искате ли да живеете в общество, трябва да спазвате обществени норми и закони. Не ви харесва - марш в гората. Там може да бродите без ваксини, голи, да висите по дърветата и крещи те по цял ден срещу световното зло и ред.Простотията *** балканска си е на същите нива от времето на Алеко. И при народ, политици и обществени разбирания.