Томас Бах. Снимка: архив, БГНЕС

Японският премиер Шиндзо Абе каза днес за пръв път, че Олимпийските игри в Токио ще трябва да бъдат отложени, ако не могат да бъдат организирани пълноценно заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

"Ако се окаже трудно, може да не ни остане друга възможност, освен да отложим игрите", каза той пред парламента.

Междувременно стана ясно, че Международният олимпийски комитет (МОК) обмисля отлагане на Олимпиадата в Токио заради коронавируса, като решението за това трябва да бъде взето до четири седмици.

Още по темата

Изпълнителният борд на комитета проведе среща сред все по-засилващия се натиск от атлети и национални олимпийски комитети Игрите да бъдат забавени.

Според МОК отмяната на събитието не е на дневен ред, но провеждането му в редуциран вариант също ще бъде разгледано.

Изявлението бележи в промяна в позицията на комитета, който само преди няколко дни обяви, че „остава напълно ангажиран“ с  Олимпийските игри в Токио. Британският вестник „Таймс“ информира, че се разглеждат няколко дати за провеждането им като например октомври 2020 или юли 2021 година.

Над 14 600 души по света починаха, откакто се появи коронавирусът в Китай в края на миналата година. Сега основното огнище на заразата е в Европа. В Япония има 37 смъртни случая и 1055 души са били заразени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase