Снимка: Mufid Majnun от Pixabay

Комбинирата ваксина срещу грип и COVID вече е в последния си етап на клиничните изследвания, съобщава BBC, позовавайки се на информация от фармацевтичната компания Moderna.

Новата комбинирана ваксина се очаква да бъде пусната през есента на 2025 година или най-късно в началото на 2026 година. В момента ваксината е във фаза III и показва, че въоръжава тялото със защитни антитела и го прави толкова ефективно, колкото и отделните ваксини срещу грип и срещу COVID-19.

„Комбинираната инжекция би била по-удобна и по-лесна за поставяне“, обясняват Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna, допълва bTV.

BBC съобщава допълнително, че конкурентните фармацевтични компании като Pfaizer и BioNTech също разработва комбинирана иРНК ваксина.

Учените се надяват, че тази комбинирана ваксина ще се модифицира и актуализира по-бързо от сегашните, като ще отговори по-добре на постоянно променящите се вирусни щамове. Предимството ѝ ще е, че чрез едно боцване ще бъдем защитени както от сезонен грип, така и от COVID.

Moderna съобщава още, че са се фокусирали върху по-възрастните хора. В проучванията им са взели участие 8000 доброволци – половината са на възраст между 50 и 60 години, а другата половина са надхвърлили 64 години.

Страничните ефекти като цяло са били леки – болка на мястото на убождането и обща умора в рамките на ден-два. Такива са и страничните ефекти при познатите вече ваксини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase