Снимка: Reuters
fallback

Британска диетоложка сравни коледните менюта на различни народи по света и установи, че най-здравословна е празничната трапеза на поляците, съобщават британския "Дейли мейл".

На второ място са наредени австралийците и новозеландците, на трето - французите, а на четвърто - испанците и германците. Петото място е на британците, а последното шесто – на американците.

На Коледа например поляците слагат на масата борш, шаран и компот от сушени плодове. Тези храни са леки и не натоварват стомаха, отчитат диетолозите.

В Австралия и Нова Зеландия храната на Коледа също е лека, защото има много салати и морска храна. Десертът обикновено е торта и пресни плодове. Месо също се сервира, но студено, с боровинков сос. Това са единствените традиционни коледни трапези, които диетоложката Кристина Мерифийлд определя като здравословни.

Френското коледно меню е по средата на класацията. То е с гъши дроб, петел, сирене, коледен сладкиш - все тежки храни, макар да има и салата.

Трапезите в Испания и Германия са по-скоро нездравословни, с тежки меса, колбаси, картофи, сладкиши.

Британците и американците пък ядат пуйка с картофи и сос. Поднасят и зеленчуци, но това е единствената полезна храна на трапезата.

Британците понякога предпочитат печено прасенце, а американците печено телешко или свинско. Британците задължително поднасят и коледен пудинг, който е много калоричен. Американците предпочитат пай с тиква, но може да сервират и пудинг със сливи или класическия коледен пудинг.

За да не прекалим много на празниците, Кристина Мерифийлд препоръчва първо да си сипваме салати и зеленчуци, а след това месо и пържени храни. Добре е преди да седнем на масата, да не похапваме мазни и сладки неща. Алкохолът също трябва да е по-малко. Освен че е калоричен, той увеличава апетита.

Десертът е по-добре да е съвсем малко като количество. Ако има плодове, те са за предпочитане, отчита БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Shopp™

преди 7 години

До анонимен 7Човек, ти бъркаш Бъдни вечер с Коледа.И в България всички нормални българи на Бъдни вечер ядат постно.Коледната трапеза е на другия ден на обяд.

8

Анонимен

преди 7 години

Аз па най обичам , кат тегля ножа на шопара, не къде към 8 сабале, почваме с греяна ракия, докат го пърлим с бензиновата лампа! После си отпарям прясна кожичка и си резвам хрущялче от ухото! И кат го приберем на сигурно в мазата, сядаме и ох котьоооооооо! От сичко по малко, на тигана и мнооого праз!

7

анонимен

преди 7 години

Бил съм в Полша (оранжерии им правехме)постят само вечерта на коледа до24часа.Бяхме на гости вечерта пием си водката(там мезето на водката е месо)те замезват със салата помислих,че шунката е малко и исках да ида да купя да има,те ми казаха ние до 24часа постоме.Е постиха хвана я водката час по рано из полягаха и така инеможаха да блажат.затова ние си почваме от вечерта празника не след полунощ.

fallback