Снимка: Reuters

Приготвянето на коледната трапеза е цяло изкуство, но не може да мине без подкрепата на науката. Водени от тази идея, британски психолози съвместно с представители на верига супермаркети са извели формулата на идеалната вечеря за Коледа, пише БТА.

Тя разкрива оптималните количества месо, плънка, картофи и сезонни зеленчуци. В подходяща пропорция и комбинация те осигуряват изобилие от полезни за здравето вещества.

Психолозите д-р Дейвид Луис и д-р Маргарет Юфера-Лийч обясняват, че разликата между това човек да се чувства доволно заситен или да се натъпче като прасе на Коледа се крие във внимателното изчисляване на количеството на продуктите.

Според експертите идеалната коледна порция трябва да включва: 150 грама печено бяло пуешко месо, 110 грама плънка от кестени и 100 грама сос Грейви. Съвършеното блюдо за Коледа се допълва от 155 грама брюкселско зеле на пара, 170 грама моркови и 150 грама червено зеле.

Пуешкото месо е богато на протеини и спомага за регулиране на храносмилането и стабилизиране на инсулиновите нива. В него се съдържа и изобилие от полезните за сърцето омега-3 мастни киселини, които помагат и срещу депресия, обясняват специалистите.

Около 100 грама печена пуйка са достатъчни, за да се набави препоръчителното дневно количество от аминокиселината ел-триптофан, която в комбинация с въглехидратите от печените картофи повдига настроението, а също така допринася за по-лесно заспиване.

Благоприятният ефект от зеленчуците се дължи на съдържащите се в тях витамини, минерали и други полезни вещества, както и на фибрите, които осигуряват по-продължително усещане за ситост.

 След основното ястие експертите препоръчват десертът да включва парче от 28 грама коледен пудинг, пай с кълцано месо и мандарина.

Ако спазва тези препоръки, вместо да се сдобие с подуване и болки в стомаха, цялото семейство около коледната трапеза ще бъде приятно заситено, обещават психолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase