Награждаването на Нобеловия лауреат ще е в СУ "Климент Охридски". Снимка: Булфото
fallback

Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Eдин от авторите с най-всеобхватно творчество на испански език на своето поколение пристига у нас. Марио Варгас Льоса е и носител на Нобелова награда за литература за 2010 г. ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването на световноизвестния испаноезичен писател с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии.

Тържествената церемония ще се състои на 17 май 2013 г. в 17.30 часа в Аулата на Софийския университет.

Ден преди церемонията, на 16 май 2013 г., Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет организира международен симпозиум на тема: „Марио Варгас Льоса. Картографии на любовта и властта”, в който ще вземат участие български и чуждестранни учени.

Oще по темата

На 18 май 2013 г. от 11.00 часа в 65-та аудитория на Софийския университет читателите на Марио Варгас Льоса ще имат възможност да разговарят с него и с испанския писател Хуан Хосе Армас Марсело, който е директор на Катедрата „Марио Варгас Льоса” към Фондацията „Виртуална библиотека Мигел де Сервантес”.

Марио Варгас Льоса е роден през 1936 г. в Арекипа. Той е определян като писателя с най-всеобхватно творчество на испански език на своето поколение и е една от най-значимите фигури в испанската и испаноамериканската литература на XX и ХХІ век.

Марио Варгас Льоса е автор на 17 романа, преведени на различни езици. Първото му произведение “Градът и кучетата”, публикувано през 1963 год., привлича вниманието на читатели и критици и веднага му носи успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback