Снимка: Колибри

Есеистичната книга „Цивилизация на зрелището“ излиза у нас на 13 май. Произведението ознаменува гостуването в България на забележителния испано-перуански творец и носител на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса.

„Цивилизация на зрелището“ отстоява по един блестящ, неконвенционален начин тезата, че е нелепо естествената човешка склонност към забавления да се третира като върховна ценност. Авторът не вярва, че цивилизацията на зрелището е донесла мир, прояснение и съгласие, които да премахнат или поне намалят световното насилие. Според него в „модерното“ общество триумфират лекомислието и пошлостта, защото интелектуалците, които съставляват гръбнака на XX век, днес отсъстват от обществения дебат: „Нямам нищо против спектакъла. Той много ме забавлява, но ако една култура е само развлечение, то в крайна сметка конформизмът доминира. В днешното капиталистическо общество примирението и пасивността на индивида означават разпад на демократичните институции. Това отношение е противоположно на критичното съзнание и творческото участие на личността в социалния и политическия живот.“

Роден през 1936 г., Марио Варгас Льоса е сред най-влиятелните имена в съвременната литература - често го определят като автор с най-всеобхватно творчество на испански език и най-значима фигура в испанската и испаноамериканската проза на XX век. През 2010 г. му беше присъдено най-високото отличие - Нобелова награда за литература, „заради неговата картография на властовите структури и мощните образи на съпротива, въстание и погром на индивида“.

С удоволствие ви напомняме,че Марио Варгас Льоса пристига в България в средата на май 2013 г. с подкрепата на Посолството на Испания. Той ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В негова чест през 2013 г. на българския литературен пазар се появиха романите „Панталеон и посетителките“, „Литума в Андите“ - своеобразно продължение на „Кой уби Паломино Молеро?“, и „Мечтата на келта“.

У нас "Цивилизация на зрелището" може да намерим в превод на Людмила Петракиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase