Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase