Снимка: Колибри

Нобеловият лауреат Марио Варгас Льоса ни среща с документалния роман „Мечтата на келта“. Книгата излиза у нас на 8 април в превод на Десислава Антова. Творбата е образцов документален роман – калейдоскоп от скръбно-героични епизоди, разкриващи истинската история на легендарния деец на ирландското националноосвободително движение Роджър Кейсмънт, отбелязват издателите у нас.

Обвинен от Британската империя в държавна измяна и осъден на смърт, идолът на просветена Европа преживява последните си дни в тотална изолация и безутешност. Сър Кейсмънт е единственият англичанин, екзекутиран за шпионаж по време на Първата световна война.

Марио Варгас Льоса е сред литературните емблеми на Латинска Америка – автор на блестящи романи и талантлива публицистика и есеистика. Титуляр е на множество престижни отличия, сред които „Планета“ (1993), „Сервантес“ (1994), „Библиотека Бреве“, „Принцът на Астурия“, а през 2010 г. става Нобелов лауреат за литература.

Изтъкнатият перуански писател пристига в България през май 2013 г. Той ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Гостуването му в нашата страна ознаменува появата на българския литературен пазар на „Панталеон и посетителките“, „Литума в Андите“ - замислен като продължение на „Кой уби Паломино Молеро?“, и на есеистичната книга „Цивилизация на зрелището“.

Героят в „Мечтата на келта“ е бивш британски консул, дипломат хуманист, чиито доклади за злодеянията на колонизаторите на Конго и Амазония го превръщат в началото на ХХ век в кумир на просветена Европа.

Той се отказва от постове и почести и се посвещава на борбата за независимост на многострадална Ирландия. Обвинен от Британската империя в държавна измяна и шпионаж и осъден на смърт, Кейсмънт прекарва последните си дни в пълна изолация и скръбна самота, изоставен от приятели и сподвижници, възмутени кой от предателството му, кой от хомосексуалните му връзки, които излизат наяве от неговите дневници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase