У нас излиза романът „Господарката“ на класика на турската литература Орхан Кемал.

Книгата е втора част от трилогията „Господарката на чифлика“, описваща живота на обикновените хора в променящото се общество на Турция през първата половина на XX век, техните страсти и любови, разочарования и надежди.

В романа главна героиня е Гюллю, работничка във фабрика за памук, която изведнъж заживява в господарска къща, след като е продадена от семейството си за съпруга на племенника на чифликчията Музафер.

Гордата и пламенна жена не може да се примири с бъдещето си като съпруга на грозноватия Рамазан. Преди сватбата им да се състои, господарят Музафер се връща в чифлика. Характерът на момичето се харесва на Музафер, а тя вижда в него истински, солиден мъж, достоен за нея.

Скоро двамата стават съпрузи. Гюллю постепенно се превръща в истинска господарка, започва да носи скъпи модерни дрехи и да възприема изисканите маниери.

Когато баща й идва да живее в чифлика с жените си и с пресметливия Решит, той е посрещнат не от младата си дъщеря Гюллю, а от неузнаваемата госпожа Серап, новата господарка на чифлика. Никой обаче не очаква събитията, които довеждат до смъртта на Музафер и до пожара, който обхваща чифлика една нощ.

Ще оцелее ли Гюллю и има ли бъдеще за невръстния й син в бурните времена на недоволство?

Прочети откъс от "Господарката"!

Орхан Кемал е роден на 15 септември 1914 година в Джейхан, област Адана, в Турция и умира от спонтанен мозъчен кръвоизлив през 1970 година в София, по време на гостуване в България.

От младежките си години Орхан Кемал работи в текстилни фабрики и отблизо се запознава с тежкия физически труд. По-късно прогресивните му политически възгледи му донасят петгодишна затворническа присъда. Тази мрачна страница от живота му обаче е белязана от съдбовната среща с поета Назъм Хикмет – една от най-важните фигури на турската литература.

Десетилетия по-късно Кемал е считан за един от класиците на съвременната турска литература.

Първият му роман е публикуван през 1949 година, а книгите му са преведени на десетки езици. Автор е на 28 романа и една пиеса, както и 12 разказа, а по творбите му има 21 филмови адаптации. По трилогията „Господарката на чифлика” например е заснет един от най-популярните и хитови телевизионни сериали, продуциран от турския Kanal D, в която главна роля изпълнява Мехмед Аслантуг, известен на българската публика като Селим от „Истанбулска приказка”.

Персонажите на Кемал и историите им предизвикват сравнения с големи имена от световната литература като Чарлз Дикенс и Джон Стайнбек.

В знак на почит към личността и творчеството на автора в Турция е основана литературна награда за романи „Орхан Кемал”. Неин носител е и нобеловият лауреат Орхан Памук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase