Снимка: Bulgaria ON AIR

Новият сборник с кратки публицистични текстове на проф. Александър Кьосев е озаглавен "Вера и далавера". Премиерата на книгата ще се състои на 14 юни.

"Заглавието не е лековато, много е важно. Живяхме между тези два полюса - вярата, че нещо може да се промени, и далаверата, която сриваше тази вяра. Сега сме в сърцето - тази мъртва платка не си е отишла, тя продължава. Една германка беше открила случайно този текст и каза, че не е чела по-точен анализ на българската ситуация", сподели авторът проф. Александър Кьосев в студиото на "България сутрин".

Есетата и разказите са събирани от 2000 до 2024 г. Голяма част от тях са негови преживявания, въпроси, които си е задавал в конкретни ситуации от прехода.

Редакторът Валентин Калинов уточни, че разказите са разделени в 7 части.

"Книгата се фиксира около няколко основни ядра - разделът посветен на паметта и забравата, свързана с наследството от тоталитаризма, ролята на ДС, на ченгетата и доносниците, подслушванията. На места се чете много лесно, кара човек да се смее, на места е рязко потъване в най-дълбокото. Част от текстовете са много сериозни, изискват от читателя усилие", заяви Валентин Калинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Авторът даде съвет на читателя - да пита и да търси отговори: "Мислим, задаваме въпроси и живеем с въпроси, тази вътрешна автобиография е възможна в живот с въпроси".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase