С нов роман и нов главен персонаж се завръща познатият на българския читател Джефри Дивър.

В последното му преведено на български заглавие - „Пастирът“ - се запознаваме с Корт – старши офицер в секретна и анонимна правителствена агенция зад гърба на ФБР и ЦРУ, специализирана в охраната при извънредни обстоятелства.

Известни като „телохранители по спешност“, служителите й защитават високопоставени личности, ключови свидетели, мишени, които никой друг не може да опази.

Срещу Корт застава Хенри Лавинг – наемник, професионален изнудвач, който напипва слабото място на жертвите си и изтръгва нужната му информация с всякакви средства – изнудване, отвличане, убийство...

Между тях пък е поставен редовият полицай Кеслер, който изненадващо се превръща в мишена на безскрупулния престъпник.

Така Корт поема защитата на семейството му за три дни, в които изтича крайният срок на наемника за набавянето на необходимата информация.

Докато изнудвачът затяга кръга около жертвата и нейните близки, Корт се опитва не само да опази живота им, но и да разбере кое от наглед незначителните разследвания на Кеслер е привлякло вниманието на Лавинг и неизвестния му „работодател”. Защото на пръв поглед изглежда повече от нелогично един потенциален убиец да набележи ченге с ограничени правомощия. 

Още по темата

Ала за експерта по сигурност този случай не е само професионално задължение – той е възможност да отмъсти на Лавинг за смъртта на близък приятел преди шест години.

Напрежението между членовете на семейство Кеслер расте, а ситуацията ескалира в опасно смъртоносно състезание по надлъгване между непредсказуеми мъже.

Накрая пастирът трябва да реши дали да защити своите подопечни на всяка цена или да ги използва като стръв в името на отмъщението...

Джефри Дивър е юрист по образование, но избира писателския занаят пред скуката на съдебните зали. Още докато следва право и журналистика, в списание „Алфред Хичкок“ се появяват първите му разкази.

През 1990 г. везните окончателно се накланят в полза на белия лист. Резултатът са поредица трилъри, които бързо завладяват територии на пазара, пренаситен от образци на този жанр.

Автор е на „Колекционерът на кости”, „Убийте Райм”, „Каменната маймуна”, „Милост”, „Сълзата на дявола”, „Невидимия”, „Дванайсетата карта”, „Часовникаря”, „Спящата кукла”, „Обект № 522” и „Не се обръщай”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase