Кадър от "Loverboy". Снимка: София Филм Фест

Още преди да получат палма в Кан, румънците са показвали на София Филм Фест, че киното им е едно от най-развиващото се изкуство. На този форум успяхме да видим шедьоври като „Смъртта на господин Лазареску”, „4 месеца, 3 седмици, 2 дни”, „12:08 източно от Букурещ”, „Ако искам да свиря, аз свиря” и други.

И тази година на 16-ото издание ще можем да проследим най-новите предложения от нашата северна съседка. В програмата са включени близо 10 румънски заглавия, а също така сред гостите ще са утвърдени творци като продуцента, режисьор и фестивален директор Тудор Джурджу, сценариста и режисьор Каталин Митулеску, продуцента Даниел Митулеску и други.

Сред румънските заглавия, поканени за панорамата в рамките на феста тази година, са „Вторник, след Коледа” на Раду Мунтеан, „Най-щастливото момиче на света” на Раду Джуде (представян като проект в издание на София Мийтингс и получил наградата на ФИПРЕССИ на 13-ия София Филм Фест през 2009 г.) и „Сънят на Адалберт” на Габриел Ахим.

Първият разказва за любовен триъгълник и според режисьора „не е филм за вината, а за избора, за онези житейски кръстопъти, на които усещаш, че можеш да контролираш съдбата си и чувстваш, че имаш сили да обърнеш живота си в друга посока”.

Вторият е семейна драма за 18-годишната Делия, която печели скъп автомобил от промоционалната кампания на фирма за напитки, но това предизвиква неочакван конфликт с родителите й.

Още по темата

А „Сънят на Адалберт” е участник в международния конкурс на София Филм Фест 2012 и ще бъде представен допълнително, заедно с останалите съперници за Голямата награда.

Тудор Джурджу ще представи пред българската публика късометражния си филм „Супермен, Спайдермен или Батман“. Джурджу е основател и президент на фестивала в Трансилвания/Клуж. През годините има опит като президент на румънската национална телевизия TVR (2005-2007). Той е шеф и на една от най-продуктивните продуцентски компании - „Libra Film”, също разпространител и мениджър на киносалони.

Другият румънски гост Каталин Митулеску е носител на „Златна палма” в Кан 2004 за късометражния си филм „Трафик”. Той е и шеф на продуцентската компания „Strada Films”, съпродуцент и сценарист на „Ако искам да свиря, аз свиря”, сценарист и режисьор на „Любовникът” (2011).

Последният филм разказва за чаровен съблазнител на млади жени, посредник в търговията с плът в западналия румънски черноморски курорт Констанца, и за любовта като призма, през която може да се погледне и осмисли секстрафика.

Даниел Митулеску е продуцент на „Ако искам да свиря, аз свиря” и „Любовникът”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase