Снимка: София Филм Фест


След като стана ясно, че турският режисьор Нури Билге Джейлан ще дойде на 16-ото издание на София Филм Фест, от екипа обявиха и вторият важен гост на събитието.

Това е известният сръбски актьор и режисьор Любиша Самарджич. Любимецът на няколко поколения зрители ще представи премиерата на „Мирис на дъжд на Балканите”. Бестселърът на Гордана Куич, по който е създадена телевизионната екранизация, е преиздаден няколко пъти, но за пръв път се пренася на екрана четвърт век след публикуването му.

Романтичната драма проследява живота на семейство сефарадски евреи от Сараево в смутните години между двете световни войни.

Любиша Самарджич се снима като актьор в над 150 кинозаглавия, носител е на 6 югославски награди („Златна Арена” от националния фестивал в Пула) за най-добър актьор, както и на „Златен лъв” от Венеция ‘67, за участието си във филма „Утро”.

Още тогава италианската преса пише за него: „Той е особено талантлив – в актьорството е остър като бръснач, отличен в пресъздаването на емоциите, от началото до края. Любиша Самарджич е такъв актьор, какъвто всяка държава по света би искала да притежава”.
Гледали сме го в телевизионните си хитове „Горещ вятър” и „Полицаят от Петльово бърдо”.

През 1999 година Самарджич за първи път опитва силите си зад камерата с югославско-италианската продукция „Небесна кука”. За работата си над нея печели Гран При на Международния фестивал в Монпелие, наградата на публиката от Фестивала в Палм Спрингс и наградата Опера Прима на Миланския кинофест, показана на българските зрители през лятото на 2000 г.

Още по темата

Не за първи път Самарджич гостува у нас. През 2002 г. той присъства на откриването на София Филм Фест и прогнозира Оскар за филма на колегата си Данис Танович „Ничия земя”.  По време на шестото издание на София Филм Фест, в рамките на Балканските филмови срещи, Любиша Самарджич представи и втория си режисьорски филм „Наташа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase