Снимка: Панайот Бърнев

DOT Sofia има удоволствието да представи изложба, свързана с опознаването и документирането на района, в който се намира, а именно - Стара София, Район “Възраждане” и най-вече Женският пазар. Изложбата включва архивни фотографии от миналия век на най-стария столичен пазар, заснети от Панайот Бърнев и предоставени от Българския визуален архив. Курирана от Тихомир Стоянов и съкурирана от Веселина Сариева, селекцията предлага уникален поглед към архитектурния, социалния и психологическия облик на живота в този район през 70-те години на XX век.

Фотографиите ни водят на разходка из София през 1975 година, когато камерата на Панайот Бърнев е запечатала моменти от строящата се тогава Централна гара. Оттам преминаваме през Лъвов мост и пазар "Георги Кирков” - името на Женския пазар тогава, за да стигнем до ул. "Пиротска". Бърнев успява да улови тези моменти в непреднамерен и репортажен стил. Като фотограф, той оставя след себе си над 7000 филма, голяма част от които документират живота в София.

Уловените моменти в изложбата “Спирка София ’70” показват разнообразни аспекти от живота на обикновените хора, сърцето и пулсът на всеки град, представяйки социалната динамика на времето. Храната и пазаруването на Женския пазар са заснети с автентичност и внимание към детайла. Кадрите разкриват и кварталния живот, изпълнен с човешки истории и взаимодействия.

Изложбата “Спирка София ’70” е второто публично представяне на част от архива на Панайот Бърнев, дарен на фондация "БВА" от дъщеря му Милена Иванова. Архивът е изцяло дигитализиран от екипа на "БВА", което позволява да запазим и споделим ценни моменти от нашата история.

Кой е Панайот Бърнев?

Панайот Бърнев е роден в Свищов, но от детските си години живее в центъра на София. Средното си образование завършва в Първа мъжка гимназия, след което записва математика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През студентските си години се влюбва във фотографията, което определя посоката на неговата кариера. Творчеството му обхваща периода от 1950 до 1990 г. Голямата част от неговите снимки изобразяват начина на живот и архитектурата на София, включително развитието на района около Централна гара, Женския пазар, срутването на бившата Столична библиотека, ремонта на площад “Славейков" и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase