Спомените имат много категоричен вкус. Веднъж предизвикана, вихрушката на паметта раздвижва мозъчните тунели в игра на гоненица. Помните ли първия си рецитал, а първата целувка зад тежката червена завеса? Или онази книга, която намерихте, когато въобще не биваше да сте в библиотеката и се криехте там, и после тя ви стана любима и я прочетохте цели три пъти. Всичко това нямаше да ви се случи, ако и вие като нас не бяхте ходили в читалището до вкъщи. Сега това вкъщи е друго, но читалището, завесата и книгата са още там.

От  13.09.2024 до 19.09.2024  в двора на читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 се озоваваме в една специфична среда между минало и бъдеще, докато сме с двата крака в настоящето. Това е изложбата на Програмата Незабравените читалища на София, част от цикъла Невидима София. За нея фотографите Александър Станишев и Ивелина Димчева създават визуален разказ на тези иманентни културни гръбнаци на българското общество, играейки си с нашата собствена памет и предизвиквайки еуфория от неповторимата атмосфера, която живее в  тези сгради с техните балетни зали, школи и библиотеки. Кадрите напомнят за важността от предефиниране на статичното възприемане на читалищата и показват съществената роля, която те играят в социално-културното образование.

Медията продължава своето изследване на градския пейзаж, като изважда от латентността крайъгълните камъни на стария и новия културен живот в столицата. Поемайки ролята на куратор на времевия поток в този фотографски проект, Програмата се заема да обнови картата на свързващите поколенията мостове и да докаже, че читалищата продължават да бъдат пространства за напредничаво мислене и домове на себеизразяването.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase