Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Продължаваме промяната – Демократична България" ще бъде ясна проевропейска опозиция, където ще се борим за всичко, което е пътят на България към Европа и срещу всичко, което е корупционно. Всяка кражба, която видим ще осветяваме и няма да разрешим България да се върне в старите времена, които си спомняме в недалечното минало.

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков на извънреден брифинг в Народното дъбрание.

Петков призова Бойко Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии.

"Той е първа политическа сила в момента. Заявяваше през цялата кампания, че ще бъде водеща стабилна партия на управлението на България. Сега трябва да демонстрира, че зад тези думи е имало някакъв смисъл. Следващия път, когато събори поредното правителство и не си спази уговорката, да има предвид, че създаването на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване", допълни Петков.

Петков обеща да бъдат абсолютно предвидими пред своите избиратели.

На свой ред Атанас Атанасов заяви, че коалицията е "сплотена и обединена", напук на "всички заклинания".

"Ще бъдем изключително ефективна опозиция", заяви той.

"Мисля, че ГЕРБ са малко шизофренични. Плюха ни един месец, че сме вкарали държавата в криза, а сега искат от нас подкрепа за правителство. Най-малкото, това е несериозно. А значително по-лошо е, че след като сътвориха хаоса, сега не могат да сложат ред. Не на последно място, това е изключително безотговорно към българските граждани", каза Асен Василев.

Той изрази надежда, че ГЕРБ няма да ни пратят отново на избори. След това Василев представи накратко законодателната програма, която ПП-ДБ искат да бъде приета от 50-ото НС дори и да не се сформира кабинет. Става дума за четири закона.

"Първият е Законът за съдебната власт. Законът е минал е обществено обсъждане, подготвен е от кабинета на акад. Денков, мина съгласуване и с Еврокомисията. Той гарантира честни и прозрачни конкурси в съдебната власт", обясни Василев. "Вторият закон засяга около 1 милион българи. Става дума за Закона за личния фалит. „България е единствената държава в ЕС, която няма закон за личния фалит. Той беше заложен още през 2022 в Плана за възстановяване и устойчивост и е в интерес на 1 млн. българи. Третият закон се нуждае от поправка и засяга хората, които подават сигналите за корупция. Този закон беше върнат от Еврокомисията, защото нарушаваше европейската директива."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase