Снимка: Bulgaria ON AIR

Предложението на ГЕРБ-СДС Рая Назарян да бъде председател на 50-то Народно събрание не беше прието на първо и второ гласуване. След разпускане, НС няма да заседава повече днес.
 
"Единственият начин кандидатурата да бъде гласувана от това, което очакваме, според разпределението в новия парламент, беше, ако ГЕРБ-ДПС и вероятно ИТН, подкрепят кандидатурата. Очаквахме ИТН да има решаващ глас, което за мен си пролича в гласуването", коментира политологът Мила Мошелова в "България сутрин".

Политологът Иван Александров смята, че гласуването показа как се разпределят картите и ясно се очертава, че следващо правителство нямаа да има. Милошева пък допълни, че когато започне връчването на мандатите, ще започнат и реалните преговори.

“Ако партията на ИТН има възможност да влезе в правителство, може би ще очаква предложения за министерства", анализира тя пред Bulgaria ON AIR и допълни, че повторното гласуване е ясен знак, че Рая Назарян няма да е председател на НС и трябва да се търси компромисно решение. Милошева подчерта, че е възможно ГЕРБ да подкрепят и друг кандидат.

При старта на новото НС не станахме свидетели на обръщение на президента Румен Радев.

"Когато човек няма реална власт, използва символна такава. Показва избирателен начин на отношение към свикването на парламента. На влизане в парламента заяви, че трябва да се търси консенсус. Очевидно той не подкрепя такъв, защото не заема ролята, която му е определена", на мнение е Мошелова.

Според нея не е задължително първите три политически партии да съставят правителство.
"Борисов се опитва да състави правителство, което да включва дори и всички партии в парламента, то да бъде експертно. Шансът ПП-ДБ да се включат в това правителство е близо до нулев. Според мен ще имаме нови избори скоро", прогнозира Александров.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase