Снимка: БГНЕС

Според бившият служебен премиер Георги Близнашки формулата за съставяне на правителство трява да се смени и да се хвърви към правителство без ярки политически фигури. Той допълни, че правителството зависи от “онези избори отвъд Океана”.

Още по темата
Според него днешната битка за председателското място в НС има друг смисъл - как да изглежда бъдещото правителство.

"Очевидно, че тези, които биха подкрепили правителство - ИТН и БСП, няма да приемат тази партизанска формула. ДПС искат своето парче от баницата. Ако се отива към споделена отговорност, не само министри от ГЕРБ, но и от ДПС, това е смисълът от появата на Пеевски”, каза пред БНР Близкашки.

Политикът допълни, че най-силно впечатление прави мълчанието на държавния глава Румен Радев. Това, по думите му, е знак, че ситуацията е тревожна.

“Нека не забравяме, че всичко започна от онзи размахан юмрук на площада и четвърта година продължава този хаос. Аз го наричам агония на държавността, това е четвърта година и нещата са на път да се превърнат  трагични", предупреди проф. Близнашки.

Бившият премиер коментира и темата за свикване на Велико Народно събрание, което означава и нов тип република - президентска. Според Близнашки това е много рискована крачка.

“Ако сега не се излъчи правителство и се отиде към предсрочни парламентарни избори, ще бъде катастрофа. Сега с голяма мъка ги докараха до 30% гласуващи. Самият Борисов ще загуби много в следваща предизборна кампания", предрича бившият служебен премиер. Той прогнозира, че нова “сглобка” няма да има.

ПП-ДБ вървят към екзистенциалния си минимум и трябва да мислят как ще оцелеят при следващи избори. Най-добрата новина е, че Христо Иванов се оттегля. Това е най-вредната личност", каза проф. Близнашки и призна, че президентът Росен Плевнелиев му е “пробутал” Христо Иванов за министър на правосъдието в служебния кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase