Снимка: БГНЕС
fallback

50-то Народно събрание полага клетва утре, но то вече е в мандат с решението на Конституционния съд от 2001 година. В него се казва, че мандатът на НС започва да тече от деня на изборите. Това означава, че в момента имаме два парламента в мандат. Това обясни проф. Пламен Киров.

Той посочи, че съгласно последните промени в Конституцията, мандатът на текущото Народно събрание приключва с полагането на клетва от новите депутати, но не е включен текст кога започва новият мандат - тоест, решението на КС е актуално.

Проф. Киров е на мнение, че този път депутатите ще проявят разум и ще изберат единодушно председател на Народното събрание, а не както стана миналия път със седмица закъснение. Преподавателят допълва че по традиция най-голямата по численост парламентарна група трябва да излъчи председател.

“Ние често нарушаваме тези неписани правила. Това е едно джентълменско споразумение, никъде не е написано, че непременно трябва да е така, но традицията е такава от 1991 г. насам", каза Киров пред БНТ.

Според него ЦИК трябва да даде разумно обяснение как при 85% сбъркани протоколи беше определен верен резултат. "Колко от сбърканите протоколи са поправени, като: всички изборни книжа се вадят, бюлетините се броят наново и тогава се нанасят корекции?"

Според експерта 17% от протоколите не съответстват на това, което се намира в чувалите. Никой не оспорва избора, защото срокът за обжалване е до един месец след обявяване на изборния резултат, а нито една политическа партия не е наясно каква е картината във всички 12 000 секции.

Смяната на членовете на СИК в последния момент проф. Киров обясни така: "Обществена тайна е, че се купуват гласове. Само че ако купите цяла комисия, тогава ще си спестите много пари и можете да купите много повече комисии, отколкото гласове. Дано в предстоящите дни не видим и купуване на депутати".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 седмица

Много бързо някои забравиха кои гласуваха промените в Конституцията. За това се иска по-голямо мнозинство и ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ го осигуриха. На тях благодарете за двата парламента сега

11

Анонимен

преди 1 седмица

Новата конституция на ДПС+ГЕРБ-СДС+ПП-ДБ в действие

10

Анонимен

преди 1 седмица

Ще има и три парламента ,новата конституция на ПП крадците тия гадове никога вече на вляст

fallback