Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Председателят на БСП Корнелия Нинова подаде оставка, ден по-рано това направи и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Междувременно ген. Атанас Атанасов заяви, че ще поиска вот на доверие от Националното събрание на ДСБ.

"В политиката има два типа оставки - едната е, когато представлява естествен завършек на политическа кариера. Когато се провалиш в управлението. Оставката дава възможност да се отпуши натрупано напрежение или да се създаде енергия за провеждане на нови процеси вътре в самите партии. Политическата оставка е доказан инструмент, който функционира добре в демокрацията", коментира политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

Корнелия Нинова не се е справила като ръководител на БСП, посочи политологът Ана Кръстева.

"Виждаме оставка без символен капитал. Оставка може да бъде изключително важен политически жест, който да засили достойнството на лидера, който отстъпва. Проблемът на БСП е, че Корнелия Нинова не просто загуби тези 700-800 хил. гласа, тя загуби партията. БСП отдавна, под нейно ръководство, забрави, че е лява партия", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Андреева оставките на Христо Иванов и Корнелия Нинова са несравними.

"При Христо Иванов имаше тази емоция, която се надяваме, че може да стане енергия за генериране на позитивни процеси в тяхната партия, докато в БСП виждаме опит да се овладее апаратно конгресът. Проблемът на Нинова е липсата на визия за ясна лява политика. Най-голямата ѝ гордост за това, че е направила детските градини безплатни. Те бяха 50 лв. Липсва стратегия за лявото", посочи Цветанка Андреева.

За разлика от Европа, в България все още няма млади лидери във властта, на мнение е Кръстева.

"Навлизат млади лидери в Европа, което все още не виждаме тук. Изгрялата вече нова звезда, който има вероятност да стане следващ премиер, е на 28 години. И това са завършени политици. Бардела влезе в политиката с изключително солиден капитал от социалните мрежи. Те трупат този невероятен опит да формулират послания. Това са хора с ярки политически визии. У нас чакаме такива млади лидери, чакаме подмладяване на политическата класа", заяви Ана Кръстева.

Младите лидери във властта у нас са използвани като PR, категорична е Андреева.

"Идеята на ПП-ДБ беше развита точно върху тази теза за младото лидерство. Разликата е, че при нас то беше политически инженеринг и беше спуснато като политически PR. Те опитаха разнообразни формати за коалиция и се провалиха. На младото лидерство оттук насетне ще се гледа като на нещо опасно", добави Андреева.

Очакват ни трудности в съставянето на правителство, но варианти има, смятат политолозите.

"Няма вече опция да не се съставя правителство. Компромиси трябва да направят всички. Лидерите на партии, самите партии и цялото общество. В ситуация сме без ярък печеливш изход. Можехме да имаме правителство. Сега няма да бъде нито по-лесно, нито по-стабилно", каза още Ана Кръстева.

"В ЕС виждаме, че либерали, консерватори се обединяват срещу опитите на крайната десница. В България имаме крайна левица. Събирането на ГЕРБ и на ДПС не е без основание. Ако приемем, че либерали са ДПС и ГЕРБ са по-консервативни, тяхното събиране е на принципна основа", посочи Цветанка Андреева.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 1 седмица

щот дъртите и изкуфелите ги блокират всякак от страх

105

vs

преди 1 седмица

Щот на младите лидери като им завъртиш обувките не могат дда се обуят!

104

Комунист Глобалист

преди 1 седмица

Старческото гето с вкочанени Байдъни не е предвидено да съществува още дълго

fallback