Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

След поражението на партията на Маркон, Франция отива на предсрочни избори, правителството в Белгия също подаде оставка, партията на словашкия премиер Роберт Фицо претърпя загуба от опозицията в Словакия. Опозицията в Германия също поиска предсрочни избори. Трусовете в Европа са все още в началото.

"Вероятно ще наблюдаваме верига от задаващи се избори, които трябва да наместят картината. Реално малко са щастливите от евровота, въпреки че Европейската народна партия доминира. Трябва да отбележим, че гледайки статистиката от предишните избори, почти всички партии са загубили гласове", коментира журналистът Валерий Тодоров.

Според Тодоров голямата изненадата на тези избори са гласовете, които десните партии събраха.

"За мен трусове няма да има, освен в страните, които са тясно свързани с вътрешната политика на тези страни, както започна с Нидерландия, където радикалната десница загуби. Освен това беше отправено предупреждение за съставяне на правителството на страната. Същото е и във Франция, където пък имат извънредни избори. Нещо подобно се случи и в Унгария, а другото е в Австрия, но те решават по-скоро вътрешни проблеми. Главното е, че Европейският съюз излиза обновен и без значими промени", заяви журналистът Чавдар Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Стефанов е на мнение, че не може да се говори за нализане на радикална или крайна десница в ЕП.

"За реакциите носим вина и ние медиите, тъй като се стоварва едно очакване. Започваме отново да преекспонираме. Тези десни партии в различните страни просто са много различни. Различни са приоритетите, които те си поставят, а и както виждаме, въпреки популизма, те все пак предпазливо работят с онова, което можем да наречем общоевропейска политика", каза Тодоров.

Стефанов поясни, че причината зелените партии да са загубили на този вот е нагласата на обществото към по-екологични приоритети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Христо Христов

преди 2 седмици

До Анонимен/115 "Във Франция им трябва още малко да наберат за да направят референдум за излизане от членство" - няма да излязат докато африканците не вземат връх. Пък и тогаз не е сигурно.

113

Анонимен

преди 2 седмици

Дясната вълна ще доведе до освобождение на Европа от ,,членство,, Във Франция им трябва още малко да наберат за да направят референдум за излизане от членство . После и другите .

112

Христо Христов

преди 2 седмици

До Изненада, а?/111 "На нормалните хора им писна -мигранти, зелени сделки, ваксини, дженд ъри и т.н" - ми "нормалните хора" да спрат да бъдат толерантни и се справят с про'с'таците дет маршируват със стотици хиляди по улиците за повече имигранти, безумни зелени сделки и джендърската евровизия.

fallback