Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Крайно разнообразен е профилът на останалите вкъщи хора, които вчера не отидоха да гласуват. Гласували са най-вече твърдите ядра на политическите партии. Това стана ясно от думите на социолога Яница Петкова от "Галъп" в "България сутрин".

"Дори партиите, които влизат в НС, в абсолютен брой гласове получават по-малко, отколкото са получили на предишните парламентарни избори. Има наказателен вот - не само по отношение на новата сила, която влиза в НС, но и по отношение на квадратчето "Не подкрепям никого". Новата формация в НС събира по-скоро протестен вот. Тя има значителен младежки вот. За нея са гласували хора от по-малките населени места, има и висшисти", коментира тя.

Според Петкова има ясно изразено отношение на непредставеност и скъсване на връзката между партия и избирател. По думите ѝ партиите трябва да се замислят как да си върнат доверието на гражданите.

"Има нарушено доверие и ниска легитимност на политическите партии. Партиите трябва да имат чувствителност към обществените проблеми и диалогът да е постоянен, а не просто да разчитат на подкрепа на идеологическа основа. Има групи, които не са представени във властта - възрастни хора, такива от малките населени места, маргинализирани общности. В същото време твърдите ядра са свръхпредставени в законодателната власт", каза още социологът за Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Отвратен

преди 2 седмици

Избрахте най-тъпия и крадлив Бойко, за гарнитура избрахте корумпирания Пеевски, а за десерт Славчо Чалгаря и Копейките. Браво на вас "умници"!!Радвайте се на пировата си победа!!! Никога не сме били по унизени!!!

24

Анонимен

преди 2 седмици

Ако има избори наесен, ще влязат 8 партии, през пролетта може да 9 и т.н. Файда от от непрестанни избори няма.

23

Анонимен

преди 2 седмици

Добрата новина е, че като се изложат яко и в Европарламента, възрожденците ще изчезнат завинаги в историята (но тя няма да ги помни).

fallback