Снимка: БГНЕС
fallback

По-различни избори се провеждат днес в община Божурище. Освен вота 2 в 1, в общината се провежда и референдум, иницииран от местното население, за да се спрат инвестиционните намерения за добив на злато в местност "Златуша". Те могат да упражнят своя глас в 12 изборни секции, а референдумът ще бъде признат, ако има 40% активност.

Жителите на общината се оплакаха пред БНТ, че се притесняват от замърсяване на въздуха и почвите. Горица Николова, жител на града обяснява, че до референдум се стига по “лавинообразен начин”.

"Съвсем логично от гражданите към управляващите общината. В последствие всички разбраха, случи се чудото на обединението и разбрахме, че това е единственият адекватен, интелигентен и демократичен начин ние да заявим, че не желаем нашата община да се развива в посока изграждане на мини за добив на каквото и да било", заяви още Николова.

Друг жител допълва, че развитие на минна дейност не е нужна, защото в общината няма липса на работна ръка и е многолюдна. По думите на жителите там “община да се развива в такава посока”.

Екип на БНТ се свърза с компанията, която има разрешение за проучване. От там заявиха, че сондажните проучвания са безопасни за природата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Руси

преди 3 седмици

Призовавам тия хора да управляват държавата . Щом имат доблестта да свикат такъв референдум значи наистина им пука за тази държава! Браво !

3

Анонимен

преди 3 седмици

не се споменава че въпросната Горица Николова е щерка на най-големия арендатор на бели петна в района и плаща по 2 лв. на декар:) отявлен червен текезесар, а също и кметица на едно от селата, та затова е целия зор, пълен ментак, отделно въпроса за рефендума е такъв че нема нищо общо с темата

2

Анонимен

преди 3 седмици

Пак някаква канадска фирма, това сте го спестили. Успех на хората от Божурище. Трънчани успяха преди време на такъв реферандум да кажат категорично "не" на навлеците, които искаха там да копаят и изнасят златото.

fallback